Välkommen till Glaukomförbundets hemsida!

Webbplatsen är anpassad för dig som är synsvag. Uppe till höger kan du ställa in storlek på text samt kontrast så att det blir enkelt att läsa. Ser du mycket dåligt stödjer den här webbplatsen ”Talande Webb”.

Världsglaukomveckan 2017

Världsglaukomveckan har fått allt större betydelse för att sprida kunskap och förståelse för den folksjukdom som ändå glaukom utgör. Det är viktigt att tidigt upptäcka och därmed minska risken för omfattande synfältsbortfall redan vid första diagnostillfället. Det finns en ärftlig faktor i samband med glaukom och som nära anhörig är det viktigt att gå på kontroll regelbundet. Detta är också temat för de internationella aktiviteter som kommer att äga rum runt om i världen.

Glaukomförbundets regionala föreningar genomför ett stort antal aktiviteteter i samarbete med ögonmottagningar, ögonsjukhus, optiker med flera. Information om aktiviteter finns på respektive föreningssida under länken Föreningar och även under Föreningar/Kalendarium.

Nytt nummer ute NU!

Tidningen ÖgonTrycket utkommer med fyra nummer per år, i februari, maj, september och december. I ÖT nr 1 kan du bland annat läsa om att Körsimu-latorprojektet är i mål – fler kan få tillbaka körkortet, om hur körkortsfrågan hanteras i Norge, om att cirka 4 000 talböcker ges ut per år och om eldsjälen Birgitta Malmberg Böhm, som driver en intressegrupp i Skaraborg.
Läs också om ”Fråga Doktorn” Marcelo Ayalas forskning kring riskgener för synfältsprogress vid exfoliationsglaukom samt om optikernas allt viktigare roll.

Ögontrycket publiceras digitalt i sin helhet här:

Ögontrycket nr 1 • 2017

Du kan läsa ett urval av artiklar från äldre nummer genom att klicka på länken Glaukomförbundet och sedan ÖgonTrycket i vänsterspalten.  

Prenumerera på papperstidningen genom att bli medlem för endast 200 kr per år. OBS! Medlemsavgiften kan variera mellan de olika glaukomföreningarna. Anmäl dig som medlem genom att klicka på
BLI MEDLEM! Välkommen in!

Välutbildade optiker kan avlasta hårt pressad ögonsjukvård

Sveriges optiker kan nu, med rätt utbildning, få behörighet att använda så kallade diagnostiska droppar. Det skapar nya möjligheter för ett ännu närmare samarbete mellan ögonsjukvården och optikerbranschen – och i förlängningen en bättre ögonhälsa hos befolkningen. Läs hela artikeln HÄR!

Glaukom i dag – bättre kunskaper och behandling, men låg prioritet

Glaukom är fortfarande en av de vanligaste allvarliga ögonsjuk-domarna, och många glaukompatienter blir blinda på båda ögonen under sin livstid även i Sverige. Samtidigt står vi på en mycket fastare kunskapsgrund än tidigare, och såväl diagnostiska metoder som uppföljnings- och behandlingsmetoder har utvecklats mycket de senaste 30 åren.

Läs hela artikeln i Läkartidningen 38/2016
av Boel Bengtsson, docent, universitetslektor
och Anders Heijl, senior professor; båda institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö, oftalmologi, Lunds universitet

I Medlemsforum kan du byta erfarenheter med personer som också har Glaukom (grön starr). Tipsa varandra om hjälpmedel, hur ni klarar er i vardagen med en ögonsjukdom.

Donationer gynnar glaukomforskningen

ETT STORT TACK
till Er som skänkt pengar till glaukomforskningen!
Vill du bidra till forskningen sätter du in ditt bidrag på plusgirokonto 56 42 28-5.

Aktuellt

 • den 28 mars 2017

  SRF-Seminarium 25 april: När synen sviktar

  Seminarium om synskador och dess konsekvenser och hur rehabilitering kan underlätta vardagen 25 april i Stockholm kl 16.00 Inbjudan av SRF Stockholms och Gotlands län. Läs mer i inbjudan: När...

  Läs mer

 • den 19 december 2016

  Välutbildade optiker kan avlasta hårt pressad ögonsjukvård

  Välutbildade optiker kan avlasta hårt pressad ögonsjukvård Sveriges optiker kan nu, med rätt utbildning, få behörighet att använda så kallade diagnostiska droppar. Det skapar nya...

  Läs mer

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkaren Marcelo Ayala, så svarar han så fort som möjligt. MD, docent Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare vid Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Din fråga publiceras här med ett svar och ibland kan din text behövas redigeras. Får du inget svar har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller att den inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2017-03-22
Sökte information hos Er. Med vänliga hälsningar Hanna Olsson
Hanna Linnea Charlotta Olsson , Askim

2017-03-13
Är nässprayen Dymista farlig om man har Glaukom? Carin Öblad
Carin Öblad, Stockholm

Till medlemsforumet