10 augusti

Har ett ögontryck med medelvärdet 23 på båda ögonen. Är detta något att oroa mej för Min ålder är 73år

23 är gränsvärde för ögontrycket. Hos de flesta personer är det helt normalt, hos en del kan det innebära en risk för glaukom. För att kunna svara säkert på den frågan så måste en del ytterligare undersökningar göras förutom tryckmätningen. Eftersom trycket är normalt hos de flesta personer finns inte skäl till oro, men om du vill veta säkert så kan du ta kontakt med ögonläkare eller vissa optiker som gör en utvidgad undersökning tillsammans med ögonläkare.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga ögonläkaren Hans Eriksson om glaukom, så svarar han så fort som möjligt. Hans Eriksson arbetar som ögonläkare på Ögonmottagningen i Eksjö, och som ögonkirurg på Memira. Vi publicerar din fråga här med ett svar. Vi kan ibland behöva redigera i texten som du skriver. Får du inget svar på din fråga har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller inte gäller glaukom.

2014-07-20
Hej. Jag har fått mitt körkort indragen efter ett synfält undersökning. Har skrivit till Transportstyrelsen om själva undersökningen och resultatet som inte speglar verkligheten. Jag har en bortfall i nedre synfältet och enligt mig påverkar den defekten på inget sätt min körförmåga, i övrigt bra syn. Skrivit om andra händelser också i samband med undersökningen. Har överhuvudtaget inte blev bemött om mina synpunkter. Fick bara en kort svar att körkortet dras in. Min fråga till Glaukomförbundet: är det någon som ni känner till som har överklagat till Europadomstolen en körkorts indragning baserad på en synfältsundersökning? Vänliga hälsningar Annamaria Nelson tyvärr har inte kunnat bli medlem i Förbundet trotts upprepade påstötningar sedan 5:e maj. Det är "Strul med att öppna bankkonto" har jag fått veta
Annamaria Nelson, Gränna

2014-07-05
Fråga ögonläkaren Hans Eriksson: Vad är den vanligaste orsaken till att personer blir felaktigt diagnostiserade med glaukom.
kenneth, Sthlm