Har ett ögontryck på 24 i ena ögat och 29 i det andra. Remiss är skriven till ögonmottagning. Om det

31 maj 

Har ett ögontryck på 24 i ena ögat och 29 i det andra. Remiss är skriven till ögonmottagning. Om det är glaukom hur hastigt förstörs synen. Är det frågan om veckor eller månader? Det var ett år sedan jag mätte trycket som då var 17 resp. 20. Tre veckor innan dess var det 22 på bägge ögonen. Varför så olika tryckvärden hela tiden? Kan man ha så högt tryck utan att det är något fel?
Jag känner mej fruktansvärt rädd.
Är 51 år och känner inte till någon ärftlighet.

Ögontrycket varierar under dygnet. Det kan variera ganska mycket, 5-8mmHg. Så det kan vara en orsak till att du får olika värden när du mätte för ett år sedan.
De senaste tryckvärdena är ytterligare högre, och då finns det anledning att undersökas av ögon specialist, för högt ögontryck kan vara en del av glaukomsjukdomen. Men man kan ha ögontryck på de nivåer som du har utan att det är glaukom, och om du har glaukom kan du få besked om efter undersökningarna som utförs på ögonmottagningen.
Om du har glaukom så går försämringen långsamt. Du behöver mao inte vara orolig att din syn kommer att försämras snabbt de närmaste veckorna. Det är också lugnade att du hade bättre ögontryck för ett år sedan, då vet du att du inte haft så högt ögontryck under lång tid. Undersökningen på ögonmottagningen bör ske under de närmaste veckorna så kommer du få mer information om ditt höga ögontryck och och besked om du har glaukom.

Tillbaka till Fråga Doktorn

Fråga doktorn

Ställ dina frågor om glaukom till ögonläkarna Hans Eriksson och Marcelo Ayala (fr hösten 2014), så svarar de så fort som möjligt. Hans Eriksson arbetar som ögonläkare på Ögonmottagningen i Eksjö, och som ögonkirurg på Memira. Marcelo Ayala arbetar som ögonläkare på Skaraborgs Sjukhus i Skövde och forskar om glaukom. Vi publicerar din fråga här med ett svar. Vi kan ibland behöva redigera i texten som du skriver. Får du inget svar på din fråga har "Fråga Doktorn" sorterat bort frågan för att den tidigare besvarats eller inte gäller glaukom.

Tips! När du läser en fråga/svar och vill tillbaka till samma fråga i listan; klicka på ”tillbakapilen” i din webbläsare. När du klickar på Tillbaka till Fråga doktorn hamnar du högst upp igen.

Se frågor och svar

Medlemsforum

2014-12-17
Hej Stig i Mölndal, du hittar mitt svar till Annamaria Nelson en bit ner här och det har bäring på ditt läge. Vår arbetsgrupp för saken har varit igång sedan 2010. Det är vanligt att man inte upplever något handikapp och ändå får körkortet återkallat för att man inte uppfyller de medicinska kraven för just synfält. Skaffa Jan Ygges bok "Ögat & Synen" (Karolinska) om du är sugen på att veta mer om synsinnet. Synfältskraven för körkort finns mycket väl beskrivna i ett pm av Bertil Lindblom, Göteborg, som du kan hitta på nätet. Vad gäller det som hänt dig, tror jag man ska förstå saken som "binär" - synfältskraven är tydliga och man uppfyller dem eller man gör det inte. Gör man det inte så måste ögonläkaren göra anmälan till Transportstyrelsen (eller göra upp med dig om att inte köra bil mer). Och Transportstyrelsen måste återkalla körkortet, såvitt jag förstår, med tanke på det uppdrag den har från riksdagen. Men sedan... Inom Transportstyrelsens ramar ligger att kunna ge dispens (= undantag från de medicinska kraven) så det naturliga för dig är att ladda ner blanketten från deras hemsida och använda den. Man kan ansöka om t.ex. behörighet B utan begränsningar, eller om körkort med begränsningar. Det är du som ska ta initiativet. Tiotusenkronorsfrågan är såklart på vilka grunder Transportstyrelsen ska tycka att det är en bra idé att medge undantag. VTI''s körsimulatorprojekt (inte riktigt i mål än) är tänkt att kunna bidra i den proceduren och vi har förmånen att få vara med i det projektets referensgrupp. Hör gärna av dig till mig christeramekman@gmail.com (ny mailadress för mig), jag kanske kan vara bollplank för dina funderingar. Christer Ekman, Täby
Christer Ekman, Täby

2014-12-16
Hej! Fick nyligen, två månader sedan, bekräftad kronisk lågtrycksglaukom och har under perioden sänkt ögontrycket från ca 20 till 13 mmHg på båda ögonen. Fick körkortet indraget I förra veckan trots 40 år av prickfri bilkörning och inget kännbart handikapp av "skadat synfält". Kan fortfarande överklaga till förvaltningsrätten, men det verkar inte meningsfullt. Mycket tacksam för råd om vad jag kan göra, finns t.ex. körsimulator att tillgå, hur går en omprövning till?
Stig, Mölndal

Till medlemsforumet